Trainingen NAH
Hieronder staat een overzicht van onze trainingen.
Enkele jaren terug zijn we gestart met de training ‘Mijn ervaringsverhaal NAH’. Het initiatief voor deze opleiding kwam uit de stuurgroep ‘Ervaringsdeskundigheid NAH’. De training is samen met ervaringsdeskundigen ontwikkeld.
Het doel van de training
Het doel van de training is mensen met NAH trainen om voorlichting te kunnen geven aan de hand van hun eigen ervaringsverhaal.
De training ‘Mijn ervaringsverhaal NAH’ helpt mensen met NAH om met meer zelfvertrouwen te praten over hun leven met hersenletsel. Een belangrijke vaardigheid om als vrijwilliger actief te kunnen zijn.
Inhoud
Tijdens de training gaan deelnemers hun ervaringsverhaal schrijven en ook presenteren aan elkaar. Iedereen werkt aan zijn eigen verhaal. In de verhalen zullen overeenkomsten en verschillen zitten. Die bespreken we.
In de opbouw van de training is het volgende leidend:
- Wie was je?
- Wat is er gebeurd waardoor je een hersenletsel kreeg?
- Hoe was de revalidatie en hoe verliep je herstel?
- Wie ben je nu?
Daarnaast leren deelnemers presentatievaardigheden zoals: houding, oogcontact, omgaan met vragen uit het publiek, voorbereiding op je presentatie enzovoort.
De training ‘Mijn ervaringsverhaal NAH’ levert je het volgende op:
- Je praat met meer zelfvertrouwen over je leven en wat daarin is veranderd;
- Je doet een (volgende) stap in je persoonlijk proces in de betekenis van verwerking en aanvaarding;
- Met de kennis en kunde uit deze training kun je andere mensen en lotgenoten behulpzaam zijn in hun ontwikkeling en herstelproces;
- Na afloop van deze training kun je voorlichting geven op scholen, revalidatiecentra en welzijnsinstellingen.
Inzet als ervaringsdeskundige geeft voldoening!
Deelnemers vertellen dat het voldoening geeft om de negatieve ervaringen op een positieve manier te gebruiken en er betekenis aan te geven. Je kunt je verplaatsen in de situatie van mensen met NAH omdat je zelf het proces hebt meegemaakt. Als ervaringsdeskundige ben je bijvoorbeeld meer ongedwongen dan een professionele hulpverlener. Door oprechte aandacht en een gelijkwaardig contact geef je een ander ruimte.
Een ervaringsverhaal helpt professionals (in opleiding) voor een betere zorgverlening. Meer begrip en inzicht zorgt ervoor dat zij mensen met NAH nog beter kunnen ondersteunen.
Een ervaringsdeskundige is vertegenwoordiger van mensen met NAH en is voor hen een rolvoorbeeld.
Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Lèneke van der Velde:
Het komt steeds vaker voor dat ervaringsdeskundigen lotgenoten ondersteunen in hun herstelproces. Dit wordt ook steeds meer erkend als waardevolle aanvulling op professionele hulpverlening. Je kunt hierbij denken aan de volgende mogelijkheden of activiteiten:
- Individuele herstelondersteuning
- Maatjes- of buddy projecten
- Voorlichting geven over hersenletsel
- Het organiseren van lotgenotencontact
Om mensen met NAH op te leiden om van betekenis te kunnen zijn voor lotgenoten wordt de training ‘NAH Ervaringskracht’ gegeven.
Inhoud
In de training worden vaardigheden aangeleerd, die nodig zijn voor het bieden van ondersteuning in het proces van herstel en verwerking van een hersenletsel. Deze vaardigheden hebben vooral betrekking op communicatie en persoonlijke effectiviteit. Daarnaast worden de stappen naar herstel besproken. Concreet komen de volgende onderwerpen tijdens de training aan bod:
- Communicatieve vaardigheden
- Feedback geven
- Feitelijke kennis over NAH
- Het aangeven en bewaken van je eigen grens
- Proces van herstellen
In de invulling van het programma sluiten we aan op de leervragen van de deelnemers.
Deze training is geen opleiding tot hulpverlener.
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Lèneke van der Velde:
Eye-opener is een intervisieprogramma voor eerste- en tweedelijns zorgverleners en ervaringsdeskundigen gericht op het verbeteren van zorg voor mensen met NAH.
Training Intervisievaardigheden
Heb je NAH en wil je meedoen aan de intervisiebijeenkomsten? Volg dan de training Intervisievaardigheden. In de training leer je wat intervisie is en wat jouw inbreng is op intervisiebijeenkomsten.
Je volgt de training samen met andere mensen met NAH. Door over NAH te praten, krijg je een breder beeld van de gevolgen van NAH op ieders leven. Dit versterkt je in jouw rol als ervaringsdeskundige.
De training beslaat 6 dagdelen van 2,5 uur. Wij bespreken soms theorie. Wij gaan vooral veel oefenen en praktisch aan de slag. Na afloop van deze training beheers je de vaardigheden om bij intervisiebijeenkomsten als ervaringsdeskundige inbreng te geven, zoals feedback geven, communicatieve vaardigheden, reflecteren en assertiviteit.
Met alle deelnemers hebben we vooraf een kennismakingsgesprek.
Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Lèneke van der Velde:
Na de training(en) worden mensen ingezet bij Fontys en Avans voor gastlessen, bij zorginstellingen om voorlichting te geven en via NAH Netwerk om mensen te ondersteunen in hun herstelproces.